Doperwten zaden
Doperwten met worteltjes of welke variatie dan ook, wie kent ze niet?
Doperwten zijn makkelijk te kweken, en zachter en zoeter van smaak dan de diepvries doperwtjes uit de supermarkt.
De meest bekende onder erwten blijft natuurlijk de doperwt. In tegenstelling tot andere peultjes hebben doperwten een harde vruchtwand die niet eetbaar is. U zult de erwten dus uit peul moeten halen, oftewel het "erwten doppen" genoemd. Alleen de gedopte erwten zijn hiervan eetbaar. Verder is er nog een verschil hoge-/halfhoge- en lage doperwt varianten, dit heeft met name van invloed op de tijd van planten, de smaak, en productie van de doperwten. Ook onderscheidt men "rondzadige" en "kreukzadige" soorten. Rondzadige doperwten zaden kiemen beter bij vroegere uitzaai. De kreukzadige doperwten zijn dus wat vorstgevoeliger, maar wel weer duidelijk wat zoeter van smaak. Ook zijn er biologische doperwten soorten te verkrijgen.
Doperwten zaden zaaien
Doperwten kiemen bij lage temperaturen. Afhankelijk van de soort, kunt u vanaf februari binnenshuis of in een koude kas voor-gezaaid worden, of ter plaatse gezaaid worden. Gebruik een combinatie van potgrond met wat brekerzand erdoorheen. De kiemduur bedraagt afhankelijk van de zaaitemperatuur en de soort gemiddeld 2 tot 3 weken.Let erop dat er bij het zaaien ter plaatse bescherming gegeven moet worden middels een vliesdoek tegen de vogels en muizen. De doperwten zaden zaait u in regels met een onderlinge rijafstand van 40 centimeter, in de rij om de 10 centimeter een nieuwe erwt.