Vragen? neem gerust contact met ons op via 023-5581528 of [email protected]

Planten, bloemen en tuintips voor Hemelvaartsdag

Planten, bloemen en tuintips voor Hemelvaartsdag

Donderdag 26 mei is het Hemelvaartsdag. Deze dag valt altijd veertig dagen na Pasen en tien dagen vóór Pinksteren en verwijst naar de dag waarop Jezus achter de wolken verdween en in de hemel naast zijn vader plaatsnam. In de meeste Europese landen is deze donderdag een officiële feestdag. Maar terwijl de meeste mensen lekker genieten van een vrije dag, staan de medewerkers van ons tuincentrum in Vijfhuizen, Hillegom, IJsselmuiden en Zeewolde op donderdag 26 mei gewoon voor je klaar. Fleur je tuin, balkon en (dak)terras bijvoorbeeld op met hemelsblauwe bloemen of planten met een mooie, symbolische naam.

Hemelsblauwe bloemen

  • Vergeet-me-nietjes: het bekende tweejarige vergeet-me-nietje bloeit nu volop en zaait zichzelf rijkelijk uit. Tegenwoordig zijn er trouwens ook witte en roze vergeet-me-nietjes. Minder bekend, maar niet minder blauw zijn de bloemen van de vaste Kaukasische vergeet-me-niet (Brunnera). Deze bloeit van april tot juni, wordt zo’n 40 centimeter hoog, heeft mooi groen of grijzig, hartvormig blad en staat het liefst in de halfschaduw. Heel populair is Brunnera macrophylla ‘Jack Frost’, vanwege het mooie zilvergrijze blad. Ook deze gedijt in halfschaduw.

  • Lobelia's: de eenjarige blauwe lobelia, die je nu volop en voordelig geprijsd in ons tuincentrum in Vijfhuizen, Hillegom, IJsselmuiden en Zeewolde bij de afdeling 'perkgoed' vindt. Dit plantje bloeit ontzettend lang en is heel leuk in potten en hangmanden.

  • Blauwe smeerwortel: de Symphytum azureum bloeit in april en mei met hemelsblauwe bloemen en wordt zo’n 60 centimeter hoog. Hij houdt van een plekje in de zon of halfschaduw en een licht vochtige grond.

  • Korenbloemen: wie houdt er nu niet van korenbloemen? Je kunt de eenjarige, wilde korenbloem nu nog  zaaien. Er is ook een vaste korenbloem, de Centaurea montana. Deze wordt circa 50 centimeter hoog en bloeit in juni-juli. Als je de uitgebloeide bloemen wegknipt kan hij nog een keer gaan bloeien. Korenbloemen houden van zon en arme, schrale grond.

  • Juffertje-in-het-groen: Nigella damascena is een sierlijke, fragiele eenjarige die je makkelijk kunt zaaien, ook nog in mei en juni, want hij kiemt en groeit snel. Tussen het fijne, geveerde blad verschijnen helderblauwe bloemen waar ook bijen en hommels dol op zijn. Daarna vormen zich heel mooie zaaddozen, die vaak worden toegepast in boeketten en waaruit je makkelijk voor volgend jaar weer zaden kunt oogsten. Het juffertje houdt van zon en wordt zo’n 50 centimeter hoog.

  • Komkommerkruid: het eenjarige komkommerkruid (Borago) kun je nu nog prima zaaien. Het krijgt prachtige stervormige felblauwe bloempjes, die bijen en hommels aantrekken. En je kunt het nog eten ook! Zowel het jonge blad als de bloempjes zijn lekker en mooi in een salade. Komkommerkruid houdt van zon en voedzame grond en zaait zich goed uit. 

Symbolische planten voor je aardse paradijsje

  • Hemelsleutel (Sedum spectabile): dit een vaste vetplant, met dik, vlezig blad in mooie rozetvorm. Er zijn soorten met groen, grijzig en donkerrood blad. Deze plant is een aanwinst voor elke tuin want hij is goed winterhard, bloeit lang met witte, roze of donkerrode schermen waar ook bijen en vlinders dol op zijn. De Sedum spectabile wordt zo’n 50 centimeter hoog en houdt van een zonnige plek en goed waterdoorlatende grond. Hij doet het ook goed in pot.

  • Engelwortel (Angelica): een echte blikvanger. Deze winterharde schermbloemige met grote, geveerde groene of purperrode bladeren kan wel twee meter hoog worden. Hij bloeit van juni tot augustus met witte, bleekgroene, roze of bordeauxrode schermbloemen. Zowel de wortel als de bladeren ervan zijn eetbaar en zouden medicinale eigenschappen hebben, maar het zou zonde zijn deze fraaie plant op te eten. Engelwortel houdt van vochtige, voedzame grond en halfschaduw.

  • Jacobsladder (Polemonium): een sierlijke plant met een bijzondere symboliek. De naam verwijst naar het Bijbelverhaal waarin Jacob droomde van een ladder waarop engelen naar de hemel opklommen en van afdaalden. Er zijn verschillende soorten Jacobsladders, van eenjarigen tot vaste planten. Sommige bloeien al in april en mei, anderen later in het jaar. Jacobsladder krijgt klokvormige witte, mauveblauwe of violetkleurige bloempjes en teer, geveerd blad. De plant houdt van een vochtige plek in zon of halfschaduw.

Het team van ons tuincentrum in Vijfhuizen, Hillegom, IJsselmuiden en Zeewolde wenst je een 'hemelse' hemelvaartsdag!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Hoeveel lampjes in de kerstboom?

Hoeveel kerstlampjes heb je nodig voor in de boom? En welke soorten kerstverlichting zijn er?

Lees meer...
Winterbloeiers voor meer kleur

In deze blog leer je meer over vijf winterbloeiers die jouw tuin doen stralen, zelfs in de koudste maanden.

Lees meer...
De 5 mooiste kerstplanten voor binnen

In deze blog ontdek je de vijf mooiste kerstplanten voor binnen die je niet mag missen.

Lees meer...
Amaryllis: dé blikvanger tijdens de feestdagen

De Amaryllis, met haar majestueuze bloemen en elegante uitstraling, is een geliefde plant onder bloemenliefhebbers.

Lees meer...
Onze winkels