De oude, vertrouwde slogan blijft ook nog gelden hoor! 'Kerstboom eruit, kamerplant erin.' Dan heb je meteen weer meer sfeer in huis. Maar vroeger dan ooit kun je je interieur nu al opfleuren met vrolijke lentebloeiers in een pot, mand, schaal of glas. Dus kijk in ons tuincentrum in Vijfhuizen, Hillegom, IJsselmuiden en Zeewolde niet alleen bij trendy kamerplanten, zoals de glanzende, donkergroene, aronskelkachtige Zamioculcas waarover we eerder op deze site berichtten, en de kleurrijke bromelia's, orchideeën en Dendrobiums, maar ook bij het grote en gevarieerde aanbod van onze 'bollen op pot'.
Lente in de bol
De winter is tot nu toe opvallend zacht, maar we worden wel moe van die korte en donkere dagen. Als het goed is heb je in het najaar al voorjaarsbollen in de tuin en in potten op je balkon of terras geplant, zodat je al vroeg in het jaar van kleur voor je raam kunt genieten. Ga de winterdip extra te lijf met 'voorgetrokken' voorjaarsbollen in alle kleuren, soorten en maten. Denk aan mininarcissen, zoals de bekende en geliefde 'Tête à Tête' die ook licht geurt, aan sterk geurende en vrolijke gekleurde hyacinten, maar ook aan blauwe druifjes (die er ook met witte trosjes zijn). Je vindt ze in ons tuincentrum in allerlei leuke potten, glazen en manden, maar je kunt ze ook in een mooi gekleurde pot of schaal naar keuze zetten.
Verzorgingstips voor bloembollen binnen
- Hoe koeler, hoe langer je van de bollen kunt genieten. Zet de bollen dus niet in het volle zonlicht en niet in de buurt van de verwarming.
- De bollen bevatten alle energie die ze nodig hebben om te groeien en bloeien. Geef alleen af en toe water, zodat de potgrond niet uitdroogt. Geef ze nooit te veel water, want dan gaan de bollen rotten.
- Verwijder voor een langere bloei telkens de uitgebloeide bloemen.
- De bloemen zullen naar het licht groeien en daarom wat scheef gaan staan. Dat los je op door de pot, mand of schaal af en toe een kwartslag te draaien.
- Zijn de bollen uitgebloeid? Je kunt proberen ze over te houden. Verwijder dan alleen de uitgebloeide bloemstelen en laat het loof gewoon afsterven, want daaruit haalt de bol weer energie voor volgend jaar. Zet de pot, mand of schaal met bollen op een koele plaats, bijvoorbeeld in de schuur of garage, laat de bollen daar niet uitdrogen en plant ze in de tuin zodra er geen strenge vorst meer wordt verwacht.
Verzorgingstips bollen in pot buiten
De bollen in pot die nu verkrijgbaar zijn kun je bij niet te strenge vorst ook buiten zetten. Voorjaarsbollen die je in de herfst buiten hebt geplant zijn goed winterhard, maar voorgekweekte bollen voor in huis hebben niet aan winterse omstandigheden kunnen wennen. Bij lichte vorst stopt de bloei, maar daarna herstellen de bollen zich weer. Zet ze bij strenge vorst even in een beschutte, liefst vorstvrije omgeving, zoals de schuur of garage. Zorg er ook voor dat de potten of bakken waarin ze staan gaten in de bodem hebben, zodat regenwater niet in de pot blijft staan en geef ze bij aanhoudende droogte regelmatig water.
Nog meer lentefleur en kleur in huis?
Vul dan vazen met boeketten van Amaryllis, tulpen, narcissen, ranonkels of met takken met lentebloesem of katjes.