Komkommer zaden
Een heerlijk bekend vruchtgewas is toch wel de komkommer.
Komkommers zijn smakelijk, fris, voedzaam en heel veelzijdig te gebruiken in vele gerechten.
De komkommer is een vruchtgroente die in Nederland vooral rauw als salade word gegeten. De komkommer plant is eenjarig. De harige bladeren van de komkommer plant kunnen nog wel eens irritaties afgeven op de huid. Door constante verbetering van rassen zijn de komkommers nu recht, langer, zachter en frisser/zachter van smaak geworden. Zelfs zijn er komkommer varianten die een ronde vorm hebben, makkelijk te eten snackkomkommers, of een gemengde smaak hebben gecombineerd met meloen. Uiteraard is de komkommer uit eigen moestuin lekkerder dan die uit de winkel, tevens zijn er veel meer komkommer soorten dan u in de winkel zult vinden. Breidt uw moestuin uit met de speciale komkommer zaden voor nog meer variatie. Ook hebben wij biologisch gekweekte komkommer soorten in ons assortiment.
Komkommer zaden zaaien
Komkommers vragen veel warmte, vocht en licht. Om de warmte te bevorderen maakt u een bed van ca. 40 cm diep en 60 cm breed. Dit vult u deels op met broeimest, vochtig stro of verse stalmest. Vervolgens dekt u het bed af met grond, zodat u een warm "broeibed" krijgt. U kunt komkommers buiten telen aan draad of als vlakveld teelt. Zoek buiten wel een warme beschutte plaats, zeker bij teelt aan draad. Bij teelt in de kas de ranken van de komkommers begeleiden en bijtijds de plant toppen i.v.m. de hoogte. Bij voorkeur de komkommer zaden onder glas voorzaaien in potjes van ca. 10 cm. Ter plaatse zaaien op een zonnige goedbemeste en beschutte plaats en niet eerder dan eind mei! Als per rank 2 tot 3 vruchten gezet zijn, de top uit de rank knijpen. Hierdoor voorkomt u een overschot aan vruchten en kan de komkommer plant een langere oogst geven.